2015. december 8., kedd

December 8. Cacine

Mult heten szerdan beutaztunk Bissauba, hogy Valbertot utjara bocsassuk Braziliaba es bevasaroljunk az epitkezeshez.
Delutan indultunk, es sotedesre el is hagytuk a foldes utat. Azt gondoltam, hogy a nehezen tul vagyunk, de nem am! Az aszfaltos ut es a sotetben valo vezetes ujabb kihivasokat tartogatott. Megannyi jeloletlen fekvorendor es katyu, kivilagitatlan gyalogos es kerekparos, szembejovo autos forgalom, termeszetesen refivel. Kiegett retinaval mar a gyalogosokat sem lehetett sajnos latni. Ha ezt elore tudom, hozok magammal egy nagy csomo lathatosagi mellenyt szetosztogatni. Ehhez adodik az autonk, amin hatalmas lyukak tatongnak, a lengescsillapito sehol (ja ezt a szot akkor tanultam, amikor nemtudommarhanyadjara csapodtunk be egy godorbe). Egy szo, mint szaz, ismet nem gyoztem halalkodni Istennek, amikor vegre beertunk Bissauba minden baj nelkul!

Van a fovarosban egy nagy fo ut, ahol hosszu kilometereken at piacolnak az emberek. Ezen a forgatagon verekedtuk at magunkat jo parszor. Az egesz utca egy piac. Hatalmas nagy tomeg, a jardan nem is fersz el. A felmosotol az agregatorig, a talicskatol a tojasig, minden van! De lehetoleg minden rikito szinu legyen:) Fiatal fiuk kiabalnak es csattognak utanad, hogy Branko, Branko (feher, feher) Orrot fujnak (zsepi nelkul, mint a focistak) szivnak egy nagyot es kilometerekre kopkodnek...csoda, de egyszer sem borultam ki teljesen:) Vasarolultunk mindenfele hasznos dolgot az epitkezeshez, foleg Zalan regi haverjainal. Az egyik vallalkozo haverjaval elkezdtek az iszlam allam szornyusegeirol beszelni, es ez a ferfi kifejezte, mennyire szegyenli magat, hogy azok az emberek is muzulmannak mondjak magukat es Allah neveben gyilkolnak. Szerinte egy embernek nincs joga elvenni a masik embertol egy csepp vert sem, nem hogy az eletet, mert azt csak Isten adhatja es veheti el.
Jartunkban, keltunkben feltunt, hogy a vallalkozasok nagyon nagy reszet nem helyiek, hanem kulfoldiek vezetik. Peldaul voltunk egy csempeboltban, amit egy portugal holgy es a lanya visz, a cementet libanoni fiukaknal vettuk es voltunk kinai boltban is :) Betertunk egy helyi etterembe ebedidoben, fantasztikus volt a nagy korso jeghideg s | oooo akarom mondani jeghideg viz :) Nalunk falun csak langyos viz van.

Bissau belvarosaban a kozlekedes FELELMETES, es ez nem vicc! Savok nincsenek, mindenfele megfontolas nelkul indexelnek, eloznek jobbrol, balrol, de legalabb van duda, amivel lehet jelezni, ha kozeledsz. Az is teljesen normalis, ha mesz az uton, ott ahol vagy satufek (semmi jelzes), megallsz a kocsival, kiszallsz es mesz a dolgodra. Nem szamit, hogy sor van mogotted, es a padka hany meterre van toled:) Egyebkent ebben a kaoszban egy csomo rendor van az utcakon es igazoltat, a papirok utan a duda az elso, amit megneznek:) Van egy oreg bacsika, aki mar sok-sok eve leszerelt, de minden nap ugyanugy felveszi az uniformist es kiall az utcara. Minket mar 2x is leintett es igazoltatott :) Ilyenkor nem keri a papirokat, csak elmondja, hogy ehes, es kap egy kis penzt meg beszelgetunk vele. Pontosabban Zalan beszelget en meg mosolygok. De multkor peldaul egy igazi rendor mondta a Valbertonak igazoltatas kozben, hogy ehes, de V. rogton atlatta a helyzetet es ennyivel lerendezte: most nem tudok segiteni, szenvedj egy kicsit. Erre a rendor: Jo! :)
Voltunk Zalan jogsijat felvenni, de termeszetesen nem lett kesz, ilyenkor szoktak azt mondani, ez Afrika :) Aztan elmentunk a szemelyi igazolvanyokert, ott csak egy picit kellett varni, boldogan vittuk oket haza. Csak otthon lattuk, hogy par informaciot helytelenul toltottek ki (annak ellenere, hogy mi mindent vilagosan leirtunk nekik), de nem baj, legalabb a nevunk es fenykepunk jol szerepel rajtuk :) Afrika :)

A repterre is szannek par szot. Valberto repuloje penteken, hajnal 4-kor indult, de mar este 10-re ki kellett menni, mert itt ez a szokas. A repter zarva tart, az utazni vagyok tomege pedig a bejarat elott varakozik, ha esik, ha fuj. Itt ez is teljesen normalis:) Mi ejfelkor úgy dontottunk hazamegyunk, es mint kesobb kiderult 12.40-kor nyitottak ki csak a repter ajtajait. Afrika :)

Egyik este Bissauban a hazbol valami csodalatosan gyonyoru hangokat hallottunk. Kimentunk a verandara, es kiderult, hogy a szomszedos kereszteny gyulekezetben van eppen korus proba. Atmereszkedtunk, es az ajtoban akartunk hallgatozni, de mivel az ajto nyitva volt, kiszurtak, es beljebb invitaltak. Hatalmas kiabalas (FEHER, FEHER), taps fogadott, es roviden be kellett mutatkoznunk:) Aztan beultunk kozejuk es enekeltek, libabor, konny, minden volt! Majd, ha egyszer lesz gyors netunk, felrakjuk a felvetelt!

A varosban talalkoztunk Sana-val, aki Zalan jobaratja. Mivel most iskolaszunete van, hazajott velunk Cacine-be. Ennek nagyon orulok, mert o tud valamennyire angolul, es o fog nekem minden nap kreol orat tartani. Zalannak is jo, hogy itt van a kozeleben. Sana nagyon nyitott, ertelmes srac. Sokat mesel az orszagrol, kulturarol, tradiciokrol, foleg a naluk vilagarol (a nalu torzsbol szarmazik). Ez nagy dolog, mert a legtobb ember, csak a felszines dolgokat mondja el, viszont o nem kertel!
Erdekes, hogy a lakossag nagy resze muzulman, de ennek ellenere rengetegen megtartjak a torzsi hagyomanyokat. Peldaul a nalu asszonyok a legnagyobb animistak! Vannak idoszakok, amikor bejarnak a szent erdokbe es meztelenul hokuszpokuszolnak! Aki kilesi oket, es nem ismeri be tettet 1 heten belul, arra atkot bocsatanak. Aki beismeri, annak vinni kell csirket, dohanyt, bort es ezekkel aldoznak!
Sanat is vittek a nagynenjei ezekre a szeanszokra, de az apukaja ezzel sosem ertett egyet.
A ferfiak 3 evre bekoltoznek az erdobe es ott megtanulnak gyogyitani es az allatok nyelven beszelni! Nagyon mas vilag ez itt!

Amikor Sana megtert es kereszteny lett az apukaja annyit mondott neki, hogy felnott es a donteset elfogadja. Viszont a nagynenik olyan seruleseket okoztak neki, amiket meg ma is latni a testen (azt nem mertem megkerdezni, hogy pontosan, hogy tortent). Biztos nagyon fajdalmas lehetett, de egy kimondott szo vagy mondat is nagyon tud fajni... Otthon sokszor a sajat vallasosagukban krealunk magunknak problemakat, amibe olyan konnyen beleragadunk. Jo ilyen bizonysagokak hallani neha, amik felraznak!
Tegnap Zalan talalt a kertben egy kameleont. Amig fogdostuk es fotozkodtunk vele, az osszes srac elmenekult, vagy a batrabbak, messzirol, remuldozve neztek minket. A kulturajukban a kameleon egy gonosz szornyeteg, amiben sok artalmas szellem lakozik! Meglepodtem, hiszen ezek az emberek a termeszetben elnek, erdokbe jarnak, veszelyes allatokkal talalkoznak nap, mint nap (kigyo, skorpio) erre jon egy kis viccesaranyos kameleon, es szetszaladnak. Annyira benne van a kulturaban, baba koruktol magukba szivtak, hogy meg a kereszteny fiuknal is rezgett a lec!

December 18-an kezdodik a tanitasi szunet. Az egyik iskolaepulet tetejet eszi a termesz es szet van rohadva, le kellene cserelni a szunetben, mert mar eletveszelyes! Ezzel a kiadassal viszont nem kalkulaltunk.
A vendeghazon, amit Zalan 4 eve felhuzott, most a fodemmel szeretnenk folytatni. Ehhez mar rendelkezesunkre all valamennyi anyag.
Elkezdodott a vakolas a kollegiumban. Itt nemi gondok adodtak a homokkal. Ezt úgy szokas beszerezni, hogy megbeszeljuk a falu torzsfonokevel, hogy egyeztessen a masik falu torzsfonokevel (ahonnan hozzuk a homokot) es ha minden le van tisztazva, akkor mar csak egy kamiont kell berelni es 6-7 eros, lapatos legenynek szolni. Ma el is kezdtuk hordani a homokot, de 3 kanyar utan sajnos kilyukadt az olajdekni a rossz utviszonyok miatt. Ha ma sikerul megjavitani, holnap reggel folytatjuk.
A konyvtarban minden ok, szepen komotosan haladok a konyvekkel, kozben hallgatom, amint a szomszed teremben a kicsik karacsonyi enekeket tanulnak (Orvendj vilag avagy Joy to the world...) ahogy a torkukon kifer, irto cukik:) Malam (a gyermekbenulasos haverom) tegnap odacsusszant mellem egy papircetlivel, amire ez volt irva tort angolsaggal: Katarina, az szeretnem, ha tanitanal nekem angolt :)
Azt hiszem mara ennyi. Koszonjuk mindenkinek a sok batoritast, imat, hogy gondoltok rank es olvastok minket!




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése