2015. december 17., csütörtök

December 17, Cacine

Hihetetlen, mar 1 honapja annak, hogy afrikai homok tapad minden egyes porusunkba!
Szaladnak a napok, foleg, mert soha nem unatkozunk! Zalan felugyeli az epitkezest, okoskodik, intezkedik, beszererez. Ritkan jon haza ures kezzel, de mindent jo ugy, a helyi gazdasag fellenditese erdekeben tesz. Nem ertem, de valamiert mindig utjaba kerul egy sutiarus kislany :) A kedvenc edessegunk a sofor gyilkos, ami pontosan olyan izvilagu, mint a skot teasuti, a shortbread, csak ennek van egy eros fatuzelesu kemence bukeja, ami olyan kulonlegesse teszi! A nev eredete: a sofor utkozben ezt a finomsagot helyezi be az arcaba egymas utan, elveszti a figyelmet, elalmosodik, es kesz a baleset. Szomoru tortenet.

A konyvtar es a kreol orak mellett 1 hetkoznapot biztos ra kell szanni a mosasra es a takaritasra. Sajnos a mosas nem úgy mukodik, mint otthon, de gondolom, ezt sejtettetek. 1 heti szennyes kimosasa nekem kb. 4 ora komoly fizikai munka. A kezeim egyszerre a mosas, szaritas, centrifuga...3-4 nagy lavrot szoktam befogni, es jar hozza 1 db mosofa (mi nagyon modern haztartast vezetunk, ez nekunk muanyagbol van). Ezekbe vizet huzok a kutrol, mikozben 6 szempar ramszegezodik a szomszedbol. Nezik, hogy ez a feher mit ossze nem szerencsetlenkedik itt. Zavaromban elveszitem a fokuszt es ilyenkor szokott a vodor a kut belso falanak csapodni, ami szarvashiba, mert így kerulhet homok a vizbe!
A helyieknek ez nem okoz problemat, a vizhordasban, mosasban igazan hatekonyak. Hetvegente az itt lako sracokra egy fiatal lanyka szokott mosni, es o mar ott idot sporol, hogy a nagy lavorral megy a kuthoz es abba tolti egyenesen a vizet, amit aztan a feje tetejere helyez es konnyeden elsetal vele. Azt hiszem, ennek elsajatitasahoz en mar tul oreg vagyok. Rengetegszer latni olyat, hogy a nagy mosas utan, az asszonyok mindenhova teregetnek, a fara, a bokorra, az ut szelere a homokba, a haztetore. Ettol a latvanytol meg lehet orulni!!!! Miert kell a tiszta ruhat a koszba visszarakni???:)

A furdoszobankban van 2 hatalmas cefres hordo, de mi vizet tarolunk benne, tisztalkodashoz. Elso vizhordasom utan 2 napig nem tudtam se fekudni, sem ulni, sem allni... Azota van egy kedves fiu, aki segit nekunk ebben. A takaritasrol meg annyit, hogy itt mindig minden koszos, poros, gyik kakis, de a fovarosban vettunk CIF-et, es ez enyhitette valamennyire a kinomat :)

Cacine, a falu, ahol elunk, egy kb. 2000 fos telepules. Legnagyobb szamban a nalu torzs kepviseli itt magat. Ez egy zsak falu, az egyik vegen mi lakunk, a masik vegen pedig a tenger obol :) A legtobb ember mezogazdasagbol (rizs, foldmogyoro, kesu, mango, banan, narancs, mandioka) es halaszatbol el. Par eve felepult itt egy japan es egy koreai halaszati ceg, ami nagyon jo, mert munkahelyet ad, viszont elviszik az osszes halat Azsiaba. Nekunk mar csak az apraja marad... Cacine sokat fejlodott az utobbi par evben. Ami a legmeglepobb volt, hogy van az utcan napelemes kozvilagitas! Van egy korhazunk, az egyetlen a kornyekben, es, most mar nem olyan regota, van orvosunk is, egy fiatal, 30 eves srac a fovarosbol. Neki egyebkent tartok hetvegente angolorat...Nagyon sok a beteg, jonnek a kornyezo falvakbol, am a felszereltseg eleg szegenyes. Vannak agyak, de van sok olyan, amin nincs matrac, es a paciensek inkabb a foldon fekszenek. A gyogyszer ellatas viszont eleg jo, kulfoldi szervezeteknek koszonhetoen.

Egy kis tortelem egy helyi szemszogebol: az orszag tortenelmerol keveset lehet olvasni, ami irodalom letezik, az is portugal kiadvany. Ennek fo oka az, hogy a guineaiak nagyon zarkozottak voltak mindig is, es mert sokaig viragzott az irastudatlansag. Amikor a portugalok meghoditottak ezt a teruletet es a Zoldfok-szigeteket, a zoldfokiak egy kis harc utan megadtak magukat, fejet hajtottak, cserebe tanulhattak es kaptak valamennyi szabadsagot. Am a guineai makacs nep, ok aztan harcoltak, amíg csak tudtak, nem adtak meg magukat. Nem tanulhattak, kulon engedellyel 4 osztalyt vegezhett csak el valaki, aki azutan a portugalok szolgaja lett. Megszamlalhatatlan ember nott úgy fel, es lepett a felnott korba, hogy nem tudott olvasni, irni. Voltak olyan bator emberek, akik kijartak a 4 osztalyt, es titkos erdei iskolakban adtak tovabb a tudasukat.
Rengeteg rabszolgat vittek el az orszagbol. Jottek a rabszolga kereskedok, hoztak magukkal cukrot, dohanyt, tukrot meg hasonlo rendkivul ertekes dolgokat, es cserebe a helyiek szedtek ossze az embereket nekik. Azutan kivalogattak a szep, eros, egeszseges fiatalokat. Az egyik nagy rabszolgagyujtohely Ziguinchor volt (akkor meg portugal terulet), ami azt jelenti, hogy ulj le es sirj. Innen vittek tovabb oket a Zoldfok-szigetekre, ahonnan szetszortak oket a nagy Amerikaban.
Cacheu varosban volt egy jelentosebb lazadas, amit a portugalok termeszetesen levertek. A felbujtokat, es legnyakasabbakat pedig 1-1 nagy kovet kotozve a labukra es kezukre a tengerbe dobtak elrettenteskeppen.
Hivatalosan 1974-tol fuggetlen az orszag, de maga a fuggetlensegi harc is sok szenvedessel es verrel jart! Sana nagyapjat elvittek utepitesre, kenyszermunkaba, de Sana fiatal edesapja elment a portugalokhoz kivaltani idos edesapjat. Amikor egyik nap hazaert a munkabol, azt latta, hogy a hazukat kifosztottak a fuggetlensegert harcolo, erdokben bujkalo, ehezo katonak. Felindultsagaban beallt a portugal seregbe. Ez a haboru 11 evig tartott, nem volt kulfoldi tamogatasuk, sok mindennel meg kellett kuzdeniuk. Aztan a Szovjetunio es mas kommunista orszagok pl Kuba, segitsegevel, Bissau-Guinea onallo orszag lett.
Meg ma is lehet talalkozni idos, magyarul beszelo katonakkal Bissauban, akiket Magyarorszagon keszitettek fel anno.
A portugalok mai napig nem taplalnak jo erzeseket e nep iranyaba. Egyik oka az, hogy szamtalan embert veszitettek el a haboruban. A masik, hogy nagyon makacsnak tartjak oket. Peldaul mas gyarmataikon (Angola, Mozambik) ha egy gyamatositott talalkozott egy feherrel, annak meg kellett hajtani a fejet, de egy guineai erre nem volt hajlando.
Az orszag, tobb, mint 500 evig volt portugal gyarmat, es ez ido alatt a portugalok, ami mozdithato volt, kivittek az orszagbol (fa, es egyeb termeszeti ertekek). A legnagyobb kart azonban a rabszolga kereskedelemmel okoztak.

Tegnap egy kozeli varosban (4 ora oda, 4 vissza, 95 km:)), Bubaban voltunk, a tetore (iskola) lemezt meg szoget vasarolni. Ma pedig Zalan es a sracok (ez egy uj fiubanda neve is lehetne akar) Cassumba nevu falu iskolajaba vittek a tanuloknak fuzetet, ceruzat, vonalzot es a tanaroknak kretat.
A Bethel suliban most vizsgak vannak, de jovo hettol januar 5-ig tanitasi szunet lesz. Az angol orak viszont nem maradnak el, minden napra jut majd egy!







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése