2016. március 27., vasárnap

2016. marcius 27.

Februarban 3 heten at egy 15 fos, magyar onkentes csoport dobta fel a napjainkat, koztuk az Apukam is :) A januar foleg az elokeszuletekrol szolt. Bevasarlas Bissauban, munkak elokeszitese, asztalos hivogatasa es meg lehetne sorolni.
Nagy dilemma volt, hogyan fogjuk leszallitani ezt az embertomeget Cacinebe, mivel az autoberlesi lehetosegek itt igen korlatozottak. Ekkor ajanlotta fel kedves baratunk, Amancio, hogy van egy autoja, amit kolcson tudna adni erre a 3 hetre! Nem akartuk elhinni, hogy ez ennyire konnyen megoldodik :) A repulogep leszallasa utan, meg 1 napot toltottunk Bissauban, csak hogy kedves magyar barataink aklimatizalodjanak a helyi viszonyokhoz. Nagyon jol birtak a koszt, a zsufoltsagot, az ordibalast, volt aki egyenesen kacagott gyonyorusegeben :) Masnap hajnalban felpakoltunk a 2 kocsira, es meglehetosen szukosen, de nagy szeretetben es egyetertesben utnak eredtunk. A rengeteg borond egy reszet kamionnal kuldtuk haza, a tobbit felkotottuk a kocsik tetejere. Eppen hogy csak elhagytuk a varost, amikor borondok is utnak indultak az egyik auto tetejerol. Nyilvan abbol a prozai okbol kifolyolag, mert nem vagyunk afrikaiak. A helyiek azt mar tokelyre fejlesztettek, hogyan lehet minel tobb csomagot az autok tetejere halmozni. Kedvencem a 3 sor zsak rizs, majd rajta ugyanennyi borond, oldalt dezsak es szekek csungenek, mindez tetejen egy rakas tuzifa, a sofor folott kozvetlenul pedig egy birka utazik szellel szemben. A feherek mindig elore probalnak mindent egy koncepcio szerint megoldani, de itt csak ossze-vissza tekerik a kotelet es mar kesz is es mukodik.

Utunk a Bambadinka elnevezesu telepulesen at vezetett, ahol Zalannal rendszeresen magunkhoz veszunk az epp aktualis street food ajanlatbol. Most sem volt ez maskent. Kepzeljetek el 17 db feher embert, akik megallnak egy piacvaros kellos kozepen. A kocsibol alig lehet ilyenkor kiszallni, úgy megrohamozzak az embert. A helyi starbuckshoz egy kis sikatoron at vezet az ut. Ez a kis utcacska konyhakent is funkcional, itt mosogatjak a talakat a neniek. Egy rojtosra szakadt fuggonyt felrehuzva egy 2x2,80 homalyos helysegbe lepunk, ahol van egy asztal es 2 pad, egy eleg viseltes pvc-vel beboritva, a falon Real es Barca plakatok, csak hogy minden vendeg kedveben jarjon a tulaj. A gyekeny falon tul hallhato minden, ami a szomszedban tortenik, de ez mar csak így van itt Afrikaban. Leultunk a padokra, szemben a tulajdonossal, aki nagyon buszke volt arra, hogy ilyen sok feher vendege van. Leadtuk a rendelest: nescafe suritett tejjel, es rantottas szendvics. Az etelrendelest tovabbitotta a konyhafiuknak, akik kozvetlen mogotte vartak ugrasra keszen. A fonok maga pedig volt a barista. Nagy uvegpoharakba nescafet kanalazott, forro vizzel es suritett tejjel felontotte, es egy villa nyelevel szakszeru, gyors mozdulatokkal osszekeverte kozben mindezt olyan komoly arckifejezessel, mintha egy barista vilagbajnoksag egyik versenyzoje lenne. Ha kifogyott a poharbol, fel kezzel iziben elmosott az asztal alatt egyet egy vodorben, mutato es huvelykujjat vegighuzva a pohar szelen, míg a masik kezevel a kavet kavargatta. Elvezet volt nezni! :) Anyukam biztos kiborulva rohant volna haza!

Cacinebe erve elkezdodott a kemeny munka, tobb helyszinen. (kolesz, radio, vendeghaz, suli) Voltak hegesztok, komuvesek, villanyszerelok, festok, autoszerelo, csoszerelo, de jolly joker beugrok is (bocs, ha kifelejtettem vkit). Szepen ossze lettek "valogatva", minden szukseges szakmabol kepviselte magat valaki.
Az ittletuk hatalmas nagy aldas, ajandek volt nem csak nekunk, hanem az itt eloknek is. A szomszed gyerekek allandoan az udvarunkban voltak, alig vartak, hogy hazaerjenek a fiuk. Eleg volt nekik a pirospacsi, a csikizes, kozos jatek... Nem szoktak ahhoz hozza, hogy felnottek oszinten odafigyeljenek rajuk! Egy seta a faluban, egy mosoly a szembejovonek vagy kozos focizasok a gyerekekkel az iskolaban. Mindez aprosag, de nekik nagyon sokat jelentett. Hazaindulasuk napjan latni kellett volna a gyerektomeget az udvarban! Engem elegge megerintett... Mindezek mellett a munkak is úgy haladtak, hogy a falubeliek csak amultak-bamultak! Nem ertettek, hogy lehet egy epuletet 10 nap alatt atadni. Halasak vagyunk, hogy ez letrejott, mert mi nem terveztunk, szerveztunk semmi ilyet, ez a segitseg csak úgy jott felulrol!

Az ajtokrol, ablakokrol par szot... Mint emlekezhettek, december legvegen megrendeltuk oket azzal a feltetellel, hogy januar vegere kesz kell lenniuk. Semmi problema, mondta Vi, az asztalos, aki a neve alapjan, akar DJ is lehetne.
Mivel sajnos nem annyira esik utba Buba (telepules kb 90km, 3 es fel ora innen), Zalan januarban minden heten hivta, nehogy veletlen a helyi munkamoral beszippantsa a fiut. Sajnos referencia munkat sem lattunk tole, ajanlas alapjan valasztottuk ot. Januar vegere nem keszultek el az ajtok, ablakok, viszont februar 2.heten (amikor itt voltak a magyarok es mindenki egymas hegyen hatan letezett) az asztalos jelentkezett, hogy kesz minden, csak majd par ablakot kell osszerakni helyszinen, es Zalan kuldheti a kamiont. Sajnos az idefuvarozas sem ment siman, ugyanis a vamosok lefoglaltak az arut, mert nem tudtak bebizonyitani, honnan van a fa (tehat biztos, hogy lopott) Persze Zalant hivogattak, penzbirsag (kb 250.000 FT) stb, erre o kijelentette, hogy o ajtot, ablakot vett, semmi koze hozza, hogy az asztalos honnan szedte a fat. De az imanak nagy ereje van! Jott a telefon, hogy elengedik oket!
Mikor megerkeztek, es meglattuk a nyilaszarokat, amikert annyit harcoltunk, majdnem sirva fakadtunk! Ezt most nem is reszleteznem, de talan technika oran keszitettunk hasonlo minosegu dolgokat altalanos iskola 4.osztalyaban. Ja, es az ablakok egyaltalan nem voltak keszek! Vi es segedje azt mondta, ezt 1 nap alatt osszerakjak (15 ablak, gepek nelkul, minden kezzel!). Ezt úgy kezdtek, hogy kertek egy fureszt, ragasztot, csiszolopapirt, fogot Zalantol. Biztos sejtitek a reakciomat, hiszen en meg annyira nem szoktam meg ezt a mentalitast. Zalan is nyelt egyet, mondvan, csak keszuljenek el mostmar! Elkezdtek fureszelni reggel, este 10-ig meg sem alltak szegenyek. Ekkor megkertuk oket, hogy ha lehet, menjenek el pihenni, mert mi is azt szeretnenk most mar. De Vi es kisbaratja senkit nem ismert a faluban!!! Eljottek úgy ide, hogy nem szerveztek le szallast, etelt, semmi szerszamot nem hoztak magukkal! En ezt fel nem fogom! Ti mar kezditek erteni, hogy mukodnek itt az emberek? A haz tele volt, de talaltunk a raktarban satrat, megmutattuk, hol van a kut, es minden nap kaptak 3x etelt. Szerintem eletukben nem dolgoztak meg ilyen intenziven, mint ebben a 3-4 napban (mert hogy ennyit voltak itt).

Miota elment a csapat, probalunk magunkhoz terni, Zalan dolgozik ezerrel, en annyira nem, de segitek, amiben tudok. Van meg boven tennivalo, foleg aprosagok, ami nem is olyan halados, úgy hogy csak ketten vannak Sanaval. Valberto is megerkezett, nagyon boldog volt az elvegzett munkaknak! Ejszaka meg lehet aludni, de napkozben egy-egy szellotol is sirva tudnek fakadni oromomben, mert olyan meleg van, hogy fizikai megeroltetes nelkul is folyik rolunk a viz.
Most epp mango (fantasztikusan csucsogo es edes, hogy ehettem tescosat valamikor??) es kesu szezon van. A majmok is surun latogatjak a kertet, de multkor Bissauba menet nagy fekete csimpanzokkal es kigyoval is talalkoztunk!!!
Terveink szerint aprilis vegen szeretnenk hazautazni, es en mar nagyon szeretnek:)


1 megjegyzés: