2016. január 2., szombat

2016.januar 2, Bissau

A szunet elotti utolso tanitasi napon a suliban nagy unnepseg volt. Minden osztaly (majdnem) keszult egy rovidke musorral, karacsonyi enekekkel, versekkel, de volt olyan kislany, aki kiallt magatol egy motivalo beszeddel:) Ez is olyan lazan, afrikaiasan zajlodott le. A beigert reggel 8 orasi kezdes helyett vegul 10 ora korulre sikerult is osszeterelni a gyerekeket. De ez ido alatt nem lattal idegesen rohangalo tanarokat! Vagy még meg sem erkeztek, vagy csak egyszeruen nem ismerik a stressz es a rohanas kifejezeset. Nem gyoztem hapogni! Nehezen tudom ezt az agyamban osszerakni, mivel en teljesen a masik veglet vagyok A legjobb tanulok ajandekot is kaptak (toll, ceruza, fuzet) Zalant es engem ert a megtiszteltetes, hogy ezeket atadjuk. Itt is ugy ereztem hosszu percek telnek el, mire lassitott felvetelben odasetal egy diak hozzank. Hova is kene sietni?:) Kozben mindig volt egy csapat gyerkoc, aki elarasztott es majd megfojtott minket szeretetevel! Van nehany kedvencem, akiket legszivesebben becsomagolnek a borondbe hazafele, lehet, hogy fel sem tunne senkinek, hogy eltuntek :)
Azt is nagyon furcsa latni, hogy szinte minden haztartasra jut egy arva gyerek, vagy olyan, akinek a szulei valahol mashol elnek. Peldaul az egyik szomszedunk így nevel 3 kisgyereket a sajatjai mellett. A szulok ujrahazasodtak, mashol elnek, nem kellenek a csemetek. Vagy Valberto úgy neveli a 4 eves Robinhot, hogy annak anyukaja a szembe szomszedunk! 3 gyermeke van 3 kulonbozo apatol. Nem voltam meg anyuka, de megorulnek a gondolattol, hogy masnal legyen a gyerekem! Itt teljesen megszokott! Az viszont lehetetlen hogy egy arva Cacineben az utcan eljen, valaki biztos magahoz veszi! Regebben, ha valaki hazassagon kivul teherbe esett, vagy teherbe ejtett valakit, botutessel buntettek. Mostmar ez a vilag is modernizalodik, a fiatal lanyok kozott szinte verseny, hogy gyerekuk legyen! De a kultúrajuk is azt diktalja, hogy szuljenek minden megfontolas nelkul! A nok elete nem semmi! Amit eddig tapasztaltam, hogy mindig a gyerek vagy a no huzza a vizet a kutrol, es ha vegigsetalok a falun, a nok sohasem uldogelnek, hanem soprogetnek, foznek, mosnak, hatalmas fejszevel fat hasogatnak stb ellenben a ferfiak logatjak a labukat szo szerint. Termeszetesen kivetelek mindig vannak...Nem messze a hazunktol van egy resz, ahol asszonyok es gyerekek a tuzo napon torik ossze puszta kezukkel, apro szerszamokkal es gyujtik kupacokba a zuzi kovet, hogy aztan eladjak! Zalan megkerdezte toluk, hogy hat a ferfiak hol vannak? Annyit mondtak, hogy otthon... A kezuk tiszta sebes ettol a munkatol!

Itt a karacsony nem indokolatlanul sok napbol all, csak december 25-et unneplik. Mi sem csaptunk nagy felhajtast. 24-en a hazban a sracokkal ebedeltunk, mint minden nap, annyi volt mas, hogy sutottem egy sutit, es jeghideg kolat ittunk :) Karacsony napjat a gyulekezetben unnepeltuk. Volt istentisztelet, sok kisgyerek, enekek. Az asszonyok a kitisztitott erdoben foztek, kacsat es rizst. Kozos talakbol ettunk, ahogy ez itt szokas: korbeguggoltunk egy nagy talat 5-en. Mi vittunk magunkkal kanalakat, de a tobbseg kezzel eszik, kezukkel kis labdakat formaznak a rizsbol. Ettol a jelenettol megmondom oszinten mar elore feltem, de teljesen felesleges volt. Ja, es az unnepi menu fantasztikus finom volt!

Az etkezeseinkrol: reggel legtobbszor a faluban kaphato bagett kenyeret esszuk, vajjal esetleg konzerv szardiniaval, vagy lekvarral. Zabkasat, es tejberizst is szoktunk csinalni, amit a kertunkben fellelheto papayaval, banannal es kokusszal fogyasztunk! Fenseges! Ebedre foznek rank, ami minden nap rizs es hozza legtobbszor hal van, meg a malgeta, az o eros pistajuk. Otthon nem voltam nagy rizses, de itt fuggoje lettem! Hetvegen Zalannal ketten fozunk magunkra, abbol amit epp sikerul beszereznunk. Bissauban szoktunk repat, paradicsomot, retket venni, de edes krumplit altalaban mindig eszunk, mivel ehhez Cacineben is hozzajutunk.
Az elmult par napban Zalant es engem is ledontott egy kis jelentektelen betegseg, de mar jol vagyunk. Malariam is volt parszor, de eddig mindig kiderult, hogy megsem az :)

Szerdan delelott 10kor, amikor hazaertem az angol orarol, Zalan azzal fogadott, hogy csomagolj asszony, indulunk Bissauba. Gyorsan kellett cselekedni, egyreszt mert nem akartunk sotetben utazni, masreszt hogy fel tudjuk venni a penzt a bankban, (mert masnap delben zartak), hogy tudjunk haladni a munkakkal. 9 ora volt az ut, de volt egy kis 20km kiteronk Bubaba, ahol van az asztalos, aki majd elkesziti az ajtokat, ablakokat a kollegiumra. Itt Valberto egy befolyasos baratja segit nekunk ezeket intezni. Az elso asztalos, akihez elvitt, csupan 80% eloleget kert, ebben talan kisse nagy a riziko :) Most azert imadkozunk, hogy a 2. kiszemelt megbizhato legyen!
Bissauban maradunk vasarnap reggelig, mert kozben meg az auto hutoradiatorat is meg kell hegeszteni. (Ideuton fel orankent potoltuk a vizveszteseget) Tegnap elmentunk egy arvahaz-korhaz komboba, ahol Zalan baratai dolgoznak. Itt lakik a 34 eves Ismael a csaladjaval, aki orvos, Cacinebol szarmazik. Amikor kereszteny lett, azzal a haboru is kitort otthon, de Isten munkaja es csodaja, hogy muzulman edesapja megbekelt es utolso eveiben valosagosan szerette a fiat!
Ismael nagyon szimpatikus, tiszta tekintetu, feltunoen finoman bant a gyerekeivel, felesegevel. Kar, hogy nem beszelem a nyelvuket, úgy megismernem oket igazan! Az arvahazat egyebkent egy puerto ricoi nenike alapitotta spanyol tamogatassal, brazil munkaerovel:) Sajnos a taskamba nem fert el egy gyerek sem, pedig úgy elhoztam volna innen is egyet-kettot:)
Zalannak szoktam sokszor zsortolodni a cacinei szomszedasszony hangerejen, meg a radiojuk hangerejen, de itt Bissauban minden sokkal hatvanyozottabb! Nemcsak szilveszterkor, hanem minden ejszaka bombol a zene, minden forrasbol, es korulbelul 5 zeneszam valtja egymast :) Ugyhogy nagyon varom mar, hogy hazaerkezzunk Cacinebe.


Nagyon halasak vagyunk a tamogatasotokert!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése