2016. január 20., szerda

2016.januar 14. Cacine

A heten ismet homokhordast volt a program, ami majd a betonozashoz, teglagyartashoz kell. Ez most úgy tortent, hogy Zalan elkuldte Sanat (aki szemelyi titkarra avanzsalt idokozben) egy masik falu torzsfonokehez, hogy egyezzenek meg. A fonokur azt mondta semmi problema, menjenek. Zalan leszervezte a kamiont, Sana a lapatolo sracokat. Ferjuram tobbszor nyomatekositotta, hogy 6 ora reggel az 6 ora (tudvan, hogy itt meg hogy ha van is az embernek oraja, csak disznek hasznalja). A kamionos mindig idoben szokott ideerni, de most nem sikerult neki, reggel fel 8-ra futott be, es a munkasok is rovidesen megerkeztek kb. masfel ora kesessel. Ez így jol jott ki, mert így legalabb csak Zalannak kellett allni es varni reggel 6-tol a kapuban :) Masnap reggel a kocsi 6 ora elott 2 perccel megjelent (mondtam, hogy a sofor ismeri az orat) es fel 7 utan vegul úgy dontott maga megy el felvenni a fiukat. 7 orara sikerult is osszegyujteni oket. Nem annyira repestek az oromtol, hogy legedesebb almukbol keltik oket es hangosan zugolodtak Zalannak, hogy de hat meg csak fel 6 van! En itt mar a hajamat teptem volna, de Zalan csak jamboran mutatta nekik az orajat s kerte a sofort, hogy erositse meg a pontos idot. Az egyik fiuka azzal probalta kimagyarazni keseset, hogy meg van fazva :) Ha otthon így mukodnenek munkahelyek, lehet, hogy csodot kellene jelenteni rovidesen...A lenyeg, hogy a homokhordas lezajlott, am tegnap delutan megjelent az ajtoban egy ferfi (akit itt a faluban meg senki nem latott soha), hogy o a jegyzo, es ha homokot akarunk hordani, neki kell bejelenteni, es fizetni :)
Ma reggel Malam (tudjatok a gyermekbenulasos) is az udvarunkban idozott 1 oracskat. Zalan beszelgetett vele, en is elmondtam neki, amit nyelvi tudasom enged, de o nem kozolte, hogy miert jott (altalaban, ha penz kell neki, azt rogton mondja). Igy szokott ez nalunk lenni, jonnek-mennek az emberek, de nem mindig kozlik velunk latogatasuk celjat. Ha veletlenul nyitva marad a kapu, azt rogton megneszelik es mar csak azon kapjuk magunkat, hogy hopp mar viszik is a tuzifat a hatso kertunkbol. A teli szunetben lecsereltek a suli 2 epuleten a lemeztetot. Valoszinuleg ez indithatta be a latogatok hadat, mivel nagy versenges folyik a hasznalt lemezekert! Ez itt nagy ertek, ezt hasznaljak ajtonak, keritesnek, furdoszoba falnak... A masik, hogy vettunk egy agregatort, amivel hegeszteni is lehet, es ennek hire is gyorsan elterjedt. Sorra toljak be a kerekparokat a kapun, lehet inkabb szervizt kellene nyitnunk?

Azt mar reg ota szerettem volna megosztani (ami szamomra erdekes), hogy itt iszonyatosan duborog a paroka es pothaj biznisz! Biztos lattatok mar afrikai hajszerkezetet, na hat az olyan mint a drotkefe, foleg szegeny lanyok, nem igen tudnak vele mit kezdeni. Inkabb roviden hagyjak, es kis fonatokat csinalnak bele. Ha latsz egy hosszu haju csajt, az tuti nem a sajat haja! A legdurvabb az, hogy Zalan es en is rendszeresen úgy jarunk, hogy nem ismerjuk meg ismeroseinket, ha talalkozunk veluk! Es ez nem vicc! Robinho anyukaja peldalul egyik heten szoke ondolalt parokat visel, de a kovetkezo heten mar Kleopatra ikertestvere lehetne! Egy szobaban ultunk multkor, es eltelt jo par perc, mire feleszmeltem, hogy ki is o! Mondjuk lehet, hogy ez az en betegsegem, de olyan egyformak itt az emberek :) Szerintem valahogy ok is így lathatjak a fehereket: par honapja volt itt Svedorszagbol egy fiatal hazaspar, tudjatok a tipikus sved megtestesitoi. Tejfolszokek, magasak, feher boruek. Ok is a radioban onkenteskedtek. A legelso alkalommal, amikor setaltunk a radio fele Zalannal, elenk kerult egy nagy csadoros neni, es szuros szigoru szemekkel ramnezett es a kovetkezot kerdezte Zalantol (szo szerint forditva): Mi ez? A Sophia? :) (Sophia a sved lany) Hat igen, az egy dolog, hogy letargyiasitott, de e szerint valakinek a feherek is egyformak :)

Szeretnem javasolni, hogy aki szereti a rendet es tisztasagot, az ne jojjon ide :) Oke ezt egy kis tulzassal irtam. Nem mondom, hogy gorcsos tisztasagmaniam van, de amikor egy nap lepokhalozok a hazban, es masnap lehet megint elolrol kezdeni akkor igen elszomorodik a szívem. Ha valaki elkezd soporni az udvaron vagy a szomszedban, akkor olyan kod lep el mindent, hogy nem biztos, hogy meglatod az elotted levo targyat es amit a suru porfelho maga utan hagy, arrol ne beszeljunk...Sokaig a mindenutt fellelheto birka bogyokkal es birka szorrel nem tudtam kiegyezni. Ok szerintem nagyon szimpatikusnak talaltak engem meg Z-t, mert mindig korulottunk lebzseltek. Veluk mostam, veluk mosogattam, veluk huztam a vizet a kutrol, szinte mindent egyutt csinaltunk :) Neha azon kaptam magam hogy nem csak kiabalok veluk, hanem beszelgetek is! Sajnos azota mindketto birkank tragikus halalt halt.
Vagy az, amikor minden alkalommal becsukom es kinyitom a konyhaajtot, egy nagy darab hullik ki a falbol (ott ahol a termesz eszi a valyogot) aztan lehet soprogetni...
Azt mar lehet, hogy irtam korabban, hogy itt az epuletek valyogbol keszulnek. Ez azert gaz, mert itt olyan oshonos a termeszhangya, mint otthon a... nem jut eszembe semmi frappans. Szoval a termesz (itt bagabaga) foldbol, sarbol es a nyalukbol igen nagy meretu varakat epitenek. Ezek a varak nagyon bonyolult labirintusrendszerbol allnak tele katonakkal. Mindnek mas feladata van, es ezt nagyon fegyelmezetten vegzik. Keressetek ra google-ban, nagyon erdekes! Szoval ezt a sok katonat el kell latni elelemmel, ezt megtalaljak a faban, valyogban, cipo, ruha, es mindenben amit a termesz meg tud enni es be tud epiteni a varaba.
Amikor Zalan idekerult, szeretett volna maradando epuleteket epiteni, ami nem csak par evig all. Ha mar van egy biztos, jo alapja (beton) az epuletnek, abba nem tud belemenni a termesz. Volt egy ugyes munkasa, aki ma mar epitesi vallalkozo, es a sajat hazat is beton alappal epitette fel. Viszont a tobbseg, a jo tanacs ellenere, visszatert a hagyomanyos, szamukra jol ismert olcso es egyszeru epitkezeshez.
A kertunkben a termesz szepen sorban elfogyasztotta a bananfainkat, es mar valamelyik narancsfara is rahuzodott. Nem is tudom, hogy egy helyi szamara, mi a szornyubb. Ha a hazat, vagy a megelheteset eszi meg bagabaga.

A bejegyzes legelejen probaltam atadni, hogy mennyien jarnak hozzank. Nagyon sokszor meglepetesek is ernek. Valamelyik nap a doki ugrott be egy szatyor friss hallal, csak úgy nekuk hozta ajandekba :) Vagy tegnap Sana anyukaja bumlizott el idaig (kb fel ora kocsival, ahol el) gyalogosan es stoppal. Hozott nekunk banant, tobb kg narancsot, dinnyet, egy csirket! Itt udogelt kb 5 percet, es aztan ment is haza! Nem semmi energia! Ez a noszemely sohasem nyugszik, folyton porog, utazik, uzletel.
Ezzel csak azt akartam mondani, hogy itt is van mindenfele jellem. Vannak negativ elmenyeink, de ugyanakkor rengeteg pozitiv is emberekkel, akik mindenuket odaadnak! Szeretnek toluk tanulni...

Mostanaban sokat sutok, hogy kedvezzek ferjecskem edessegszeretetenek. Ez is nagy elmeny, mivel nincs konyhamerleg es eleg tapasztalatom, hogy csipobol megoldjam. Ugyhogy az egyszeru cup-os megoldasokra szoritkozom inkabb. Legelso alkalommal osszekevertem egy citromos sutimasszat, es amit lattam, abbol akar Franz Kafka is merithetett volna! Kisebb-nagyobb larvak (vagy fergek?) hancuroztak benne! Kozel voltam az ajulashoz, de a mindig laza Zalan, azt mondta, semmi bajunk nem lesz tole, rakjam csak be a sutobe. Mostmar mindig atszitalom a lisztet egy kb 8 cm atmeroju szitan (lehet, hogy megkoveztek, de otthon nem mindig szoktam). Igen izgi kinyitni a lisztes zacskot. Ilyenkor legszivesebben kinyitnek egyuttal egy rovarhatarozot is. Ami a szitaban marad a vegen az igazi elo, mozgo organizmus! Haaaat hagyjuk es ne firtassuk. Kozben azon kezdtem el parazni, hogy a faluban a pek tuti nem szitalja at azt az x kilo lisztet, amibol ellatja Cacinet es a kornyekbeli falvakat. Azota volt szerencsem ezt megtapasztalni jo par reggeli alkalmaval.

Egyebkent azt elegge sajnalom, hogy nyelvtudas hianyaban biztos egy csomo elmenyrol lemaradok. Nem tudok kozelebbi kapcsolatokat kialakitani, egy jot beszelgetni, es azt veszem eszre, hogy itt is ugyanugy, mint barhol mashol, sajat magammal, a sajat egommal megkuzdeni a legnehezebb. De abban bizok, hogy Isten meg így is szeretne es tud majd formalni.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése